Prijzen

Wij zijn van mening dat een PV systeem rendabel moet zijn. Dat is noodzakelijk om deze oplossing relevant te laten zijn in de energie verzorging en voor U. Natuurlijk is het goed dat er mensen zijn geweest die al jaren terug een installatie hebben geplaatst toen het nog niet rendabel was. Het grootste effect op de hele zonnepanelen branche is echter gekomen uit Duitsland.
Daar is voor het eerst in 2004 een forse subsidie toegepast die steeds als gevolg had dat er aan de ene kant veel werd geinstalleerd en aan de andere kant ervoor zorgde dat de subsidie per geproduceerde kWh elk jaar weer lager kon uitvallen.

Het succes van zonnepanelen is dus voortgekomen uit het feit dat men er geld mee kon verdienen. Inmiddels is dat ook goed mogelijk in Nederland zonder subsidie. Voorlopig is er toch een beperkte subsidie voor de installatie van een zonnepanelen systeem in Nederland. Die is maximaal 650 euro per huishouden. Dit maakt het natuurlijk tijdelijk nog wat aantrekkelijker.

Het rendement van een investering in zonnepanelen is uitstekend te noemen. Voor een particuliere eindverbruiker is het rendement meer dan 9%. De terugverdientijd is voor de gunstige installaties minder dan 7,5 jaar zonder subsidie. Een belangrijke factor in de prijs is ruimte op het dak. Hele kleine installaties zijn relatief duurder dan grotere installaties. Dat komt omdat het werk voor het aanleggen van een groep en dergelijke min of meer vast zijn. Ook in het systeem zelf is een iets grotere maatvoering vaak gunstiger. Vanaf circa 2500 Wp en nog meer vanaf 3000 Wp zijn er zeer gunstige installaties te realiseren. Dat komt overeen met een minimale omvang van circa 9 panelen in de maat 1.65 m x 1 m.

Momenteel kan een 3600 Wp installatie onder goede voorwaarden worden geplaatst tegen een prijs van 1,55 euro / Wp. Ofwel een installatie van 5580 euro van 3600 Wp die jaarlijks een opbrengst heeft van 713 euro (bij een productiefactor van 0,90 en een constante elektriciteitprijs van 22 cent per kWh).

 

Een voorbeeld van een paneel dat ik leveren is de Yingli Panda 270 Wp variant. Dit is een paneel met een erg hoog paneel rendement. De hierin toegepaste techniek is samen met ECN (Nederland) ontwikkeld.

Gegevensblad Prijs 255 euro (incl 21% BTW)
Hiervan is ook een helemaal zwarte variant leverbaar.


Voor een installatie waarbij het hoogste vermogen per m2 minder belangrijk is lever ik bijvoorbeeld de Renesola 255Wp Virtus 2 .

Gegevensblad Prijs 204 euro (incl 21% BTW)